štvrtok 17. apríla 2014

Šťavnatý makový koláč

Najnovší experiment s mojou obľúbenou makovo-jablkovou kombináciou dopadol prekvapivo chutne. Myslím, že môže byť príjemnou a jednoduchšou obmenou pre milovníkov štrúdle, posúďte sami...


Cesto:
4 vajcia - oddeliť bielky a žĺtky
175 g hnedého cukru
200 g mletého maku
100 g hladkej múky (alebo špaldovej, celozrnnej, mandľovej, nemletý mak...)
1 dcl olej
trochu mlieka alebo vody
trochu prášku do pečiva (môžete vynechať)
2 jablká
višňový kompót

Vymiešame bielky, žĺtky s cukrom a olejom, prisypeme sypkú zmes, nastrúhané jablká a všetko spolu opatrne zmiešame. Ak je zmes moc suchá, prilejeme trošku mlieka, vody alebo jablkovej šťavy. Nakoniec do zmesi vmiešame osušené višne a cesto vylejeme do vymastenej, vysypanej formy alebo na plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista, kým zapichnuté špáradlo nevytiahneme z koláča suché.

1 komentár:

  1. Tak tento koláč je naozaj fantastický. Taká fajnotka sa mi už dávno nepodarila :). Vďaka za inšpiráciu :)
    Eu

    OdpovedaťOdstrániť