utorok 6. augusta 2013

Jogurtová torta à la indické lassi

Už dlhšie som mala zálusk spraviť tortu s nádychom exotickej dovolenky. Jej zosobnením je pre mňa mango lassi, čo je jogurtový nápoj indického pôvodu. Nedostala som ale zrelé mango, tak som sa rozhodla pre jeho banánovú alternatívu. Malé tropické banány majú, na rozdiel od tých u nás dostupných, príjemnú nakyslastú chuť. Tú docielime pridaním limetkovej šťavy.

Banánovo-limetková nepečená kešu torta


Cesto:
200 g nadrobno nasekaných kešu orieškov natural
1 lyžica kokosového tuku / alebo masla
1 lyžica medu
štipka soli

Všetko spolu zmiešame, utlačíme na dno papierom vyloženej formy a odložíme do chladničky.

Krém:
4-5 zrelých banánov a šťava z 1 limetky
alebo 2 zrelé mangá
750 g plnotučného jogurtu
1 šľahačka
2 lyžice medu
želatína alebo agar

Ovocie rozmixujeme s jogurtom a medom. Pol balíčka želatíny necháme v rajničke napučať s trochou vody alebo pripravíme agar podľa návodu na obale. V ďalšej nádobe ušľaháme šľahačku a až potom zahrejeme želatínu. Do rozpustenej želatíny primiešame najprv 2 lyžice jogurtového krému, neskôr ďalších pár a odstavíme z ohňa. Prelejeme do zvyšku krému a rýchlo dôkladne premiešame. Ako poslednú zľahka vmiešame šľahačku. Vylejeme na kešu základ a dáme do chladničky najmenej na 4 hodiny.

Limetkové želé
šťava z 1 limetky
cukor alebo med
voda do 250 ml
tortové želé alebo agar

Prirpravíme podľa návodu, dosladíme podla chuti a lyžicou postupne rozlejeme na tortu. Opäť vložíme do chladničky. banán oxiduje, čiže na vzduchu hnedne, čo v mojom prípade vytvorilo zaujímavú mapu v reze.
Podávame ako ľahký letný dezert alebo ako sviatočné raňajky v slnečné letné ráno.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára