streda, 20. februára 2013

Piškótový korpus


Najzákladnejší základ tortovania, ako som sa ho naučila na cukrárskom kurze:)

Na 1 vajce pripadá 20 g cukru a 30 g múky.

Forma s priemerom 26 cm, torta pre 12 ľudí:
6 vajec
120 g cukru
180 g hladkej múky
1 lyžica vlažnej vody
Trošku oleja

Forma s priemerom 28 cm, cca. 18 porcí:
8 vajec
160 g cukru
240 g hladkej múky
1 lyžica vlažnej vody
Trošku oleja

Pripravíme si formu - vymastiť a vysypať/vyložiť papierom. Rúru rozohrejeme na 175 °C
Oddelíme si žĺtka od bielkov do vyšších nádob - obe budeme šľahať (bielky do väčšej). Odvážime si cukor, nie práškový, ani kryštálový ale krupicu. Ja používam aj hnedý trstinový s trošku väčším zrnom a zatiaľ to nikdy nebol problém. Do ďalšej misky odvážime múku a pripravíme sitko. Cukor rozdelíme v pomere 1/3 do bielok a 2/3 do žĺtok. Ak máme kuchynský robot, dáme doň šľahať žĺtka. Ak nie, šľaháme ich ručne ako prvé. Keď sme zo žĺtok vyšľahali penu, neprestávame šľahať a pridáme lyžicu vody, naozaj stačí trošku. Následne rovnakú trošku oleja na zvláčnenie. Poriadne umyjeme a vysušíme metličky a vyšľaháme bielky. Sneh nemusí byť 100% tuhý, ale ani tekutý. žĺtkovú penu ešte raz prešľaháme a vylejeme do bielkov. zľahka premiešame stierkou a preosejeme tretinu múky. Vmiešame a postup opakujeme aj so zvyšnou múkou, až kým nevznikne homogénne penovité cesto. Najlepšie sa s cestom pracuje vo veľkej nádobe, kde nemusíte toľko miešať a nestratíte tým toľko bubliniek. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť. Každá rúra pečie inak a preto treba sledovať farbu. Keď korpus zozlatavel až zhnedol, pichneme do stredu špicatou špajdlou. Ak sme ju vytiahli suchú, máme hotovo. Ak sa na ňu nalepilo cesto, korpus treba dopiecť. Radšej nech je korpus tmavší ako v strede surový...:)

Obmeny:

V postate všetky obmeny spočívajú v zmene múky. Vymeniť môžete polovicu alebo aj celé množstvo hladkej múky napr. za: bezlepkovú múku, mandľovú múku, kokosovú múku, celozrnnú či špaldovú múku...
Pri celozrnných múkach však odporúčam pridať pol prášku do pečiva, inak by korpus mohol po upečení padnúť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára