streda 20. februára 2013

Lístkové cesto

Pre tých, ktorým sa nelení a pokúsia sa doma spraviť to, čo môžeme tak ľahko kúpiť v obchode... ale aj pre tých, ktorý chcú vyskúšať zdravšiu špaldovú variantu lístkového cesta.

Cesto:
400 g hl. múka, 200 g polohrubá múka
alebo 600 g špaldová celozrnná múka
70 g maslo
3 dcl voda + ocot

Tuková tehla:
500 g maslo
100 g hl. múka

Lístkové cesto nie je žiadna veľká veda, akurát si vyžaduje trpezlivosť.
Z hore uvedených surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi 20 min. odležať. Tukovú tehlu vypracujeme zo zmäknutého masla a múky a dáme do chladničky. Odležané cesto 4mi ťahmi valčekom rozvaľkáme od stredu do všetkých strán - vytvoríme hviezdicu (kríž) s vyvýšeným stredom. Na ten príde tuková tehla, ktorú sme vytvarovali do štvorca.


Cez tehlu preložíme všetky 4 cípy cesta, zabalíme ju. Pracujeme na múkou posypanej pracovnej ploche. Vzniknutú kocku rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Preložíme na tertiny a prikryté necháme odležať. Odležané cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme tentokrát z každej strany ku stredu a potom na polovicu tak, že vzniknutá kocka bude mať 4 vrstvy.


Prikryjeme a necháme odležať. Odležané cesto opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme na tretiny a v ďalšej fáze znova na štvrtiny. Prekladaním tukových a vodových vrstiev vzniká charakteristické listovanie. Prekladáme na 3-4-3-4 vrstvy a medzi každým necháme cesto odležať. Pripravené cesto skladujeme v chlade. Pečie sa pri vyššej teplote.


Cestíčko sa síce podarilo, ale na krémešovej torte treba ešte popracovať, takže recept až niekedy nabudúce :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára