streda, 20. februára 2013

Keksíkový tortový základ

Keksíkový základ pre pečené aj nepečené torty cheesecakeového typu
200 g celozrnných maslových keksov
50g masla
1 dcl vody

Keksy je potrebné podrviť - pomlieť pomocou robota alebo ručne ako terapiu :)
Ja osobne ich drvím ručne dvoma spôsobmi. Nahrubo ich polámem do misky s okrúhlym dnom a tĺčikom búcham až na prach. Druhý spôsob je nemenej násilný - nalámané keksy vložíme do hrubšieho mikroténového sáčku, potom opačným koncom do ďalšieho. Položíme na pracovnú dosku a mlátime kuchynským valčekom. Občas si oddýchneme a trošku aj povalkáme. Podrvené keksy spojíme roztopeným maslom a vodou tak, aby vznikla mokrá mrvenička. Túto potom natlačíme na spodok maslom vymazanej alebo papierom vyloženej formy a odložíme nabok.
V pôvodnom recepte sa používa len maslo bez vody. Mne však príde zbytočné liať toľko masla do maslových keksov...

Obmeny:
Do keksov môžete skúsiť prisypať nasekané orechy, škoricu, kakao, nastrúhať čokoládu...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára