štvrtok, 21. februára 2013

Jablkové a tvarohové pyté

Pri klasických receptoch je najdôležitejšia kvalita surovín a dokonalé prevedenie...


Cesto do tortovej formy:
300 g hl. múka alebo špaldová hladká múka
125 g maslo
50 g pr. cukor
2 vajcia
pol. bal. pr. do pečiva
1 vajce na potretie

Jablková plnka:
6 veľkých jabĺk, najlepšie Fuji
1 vanilkový cukor, ak sú jablká kyslé
citrón na zakvapnutie

Tvarohová plnka:
0,75 kg hrudkového tvarohu
1 vajce
trstinový cukor
sušené brusnice

Pripravíme si tortovú formu alebo kruhový pekáč - vymastíme a dáme nabok. Ručne vypracujeme cesto. Necháme chvíľku postáť a pripravíme si pomúčenú plochu na vaľkanie. Jablká ošúpeme, nastrúhame na tekvicovom strúhadle a prebytočnú šťavu zlejeme do pohára. Jablká podľa potreby dosladíme a môžeme pridať škoricu. Ak robíme tvarohové pyté, jednoducho zmiešame všetky prísady a prisladíme podľa potreby. Cesto rozdelíme na polovicu a z prvej časti vyvaľkáme kruh o trošku väčší, ako spodok pekáča. Pomocou valčeka cesto prenesieme do formy a rovnomerne vytlačíme okraj, aby mal aspoň 1,5 cm. Na cesto lyžicou poutláčame jabĺčka (tvaroh) a zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh. V miske si rozšľaháme vajce a štetcom potrieme okraje cesta vo forme. Pomocou valčeka prenesieme zvyšné cesto do formy a prikryjeme jabĺčka. Prebytočné cesto orežeme a okraje postláčame tak, aby na vznikla pekná vzorka. Povrch koláča potrieme vajcom. Z odrezkov spravíme guličku a vyvaľkáme na tenké cestíčko, z ktorého vykrojíme ozdôbky. Uložíme na koláč a aj tie potrieme vajcom. Povrch koláča ešte zopár krát prepichneme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista. Pre ešte lesklejší povrch potrieme vajcom hneď po vybratí z rúry. Vychladnuté poprášime pr. cukrom a podávame.


Vyskúšajte tiež kombináciu plniek - do 500 g tvarohu nastrúhať 1 veľké jabĺčko, ktoré plnku aj osladí aj zvlhčí a osvieži. V ceste môžete zase časť múky nahradiť makom alebo orechmi. Moja obľúbená kombinácia je 140 g celozrnnej špaldovej, 140 g hladkej špaldovej múky a 20 g nemletého maku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára