streda 20. februára 2013

Čokoládovo - gaštanová torta

Sezóna gaštanového pyré prichádza s prvými mrazmi. Kombinácia s čokoládou a šľahačkou je klasika, ktorou určite potešíte každý mlsný jazýček...


Korpus a la Brownies
150g horká čokoláda
125g maslo
2 vajcia
125g trstinový cukor
100g polohrubá múka (môže byť aj hladká celozrnná/špaldová alebo pol na pol)
2 lyžice kakao
štipka soli, štipka prášku do pečiva
0,5 dcl mlieka

Nad parou necháme rozpustiť čokoládu s maslom. Vajcia vyšľaháme s cukrom a vlejeme do nich trošku vychladnutú čokoládu s maslom. Pridáme kakao a soľ a nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva a cca. 0,5 dcl mlieka. Vylejeme do vymastenej alebo papierom vyloženej formy a dáme piecť na 170 °C. Ja najradšej do formy na dno pricvaknem papier a zvonka ostrihám s okrajom cca 1,5 cm. Boky formy potriem maslom. Po 15 minútach špáratkom korpus skontrolujeme - ak sme ho vytiahli hnedé, necháme dopiecť. Ak suché, vytiahneme a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus vyslobodíme z formovej obruče a tú umyjeme. Korpus prekrojíme na polovicu, vrchnú časť dáme stranou a na formu opäť nasadíme obruč. Ak je korpus veľmi vypuklý, kúsok zrežeme. Ten neskôr použijeme ako posýpku.

Gaštanová plnka:
1 kocka gaštanového pyré
1 dcl mlieko
1 šľahačka
1 lyžička pr. cukru
1 lyžička želatíny (kopcom)

Rozmrazené gaštanové pyré rozkrájame na kúsky a s cca. 1 dcl mlieka rozmixujeme na kašu. Najlepšie v hlbšej väčšej nádobe. Želatínu pokryjeme vodou a necháme napučať v malej panvičke rajničke. V ďalšej vyššej miske vyšľaháme šľahačku s troškou práškového cukru. Ak ste nepriateľ práškového cukru, prislaďte pyré s mliekom troškou medu alebo javorového sirupu a šľahačku vyšľahajte čistú. Za stáleho miešanie zahrejeme želatínu až do úplného roztopenia a vtedy pridáme lyžicu gaštanovej kaše. Rozmiešame a zopakuejeme. Vypneme oheň a do rajničky pridáme ešte dve lyžice gaštanov. Poriadne rozmiešame a vylejeme do zbytku gaštanovej kaše. Znova poriadne premiešame - ja používam ručnú metličku. Na koniec ručne stierkou zľahka vmiešame šľahačku. Dobre premiešanú zmes vylejeme a rozotrieme do formy. Následne prikryjeme korpusom a dáme do chladničky tuhnúť.

Pri práci so želatínou treba mať na pamäti dve veci: 1. nikdy by nemala vrieť.
2. časť krému musíme vmiešať do želatíny a mierne ho zahriať a až potom želatínu vliať do studenej zmesy. Ak ju zmiešame s príliš malým množstvom krému, v momente, keď ju vlejeme do zbytku krému, želatína stuhne a vytvoria sa žmolky a už sa vám nepodarí zmes zhomogenizovať. Krém potom nevytuhne....
Ak sa želatíny bojíte, nevadí, recept vám bude fungovať aj bez nej ;)

Topping:
100g horkej čokolády
trošku trstinového cukru
1 kelímok mascarpone alebo šľahačky

Rýchlejšia a kalorickejšia verzia:
Nad parpu roztopíme čokoládu, podľa potreby prisladíme a vmiešame (stále nad parpu) mascarpone. Zložíme z tepla a ručne metličkou miešame až kým dosiahneme vláčny krém. Pracujeme rýchlo, aby sa neuvoľnil tuk z mascarpone. Tortu vyberieme z chladničky, tenkou stierkou prejdeme popri vnútornom okraji formy a obruč odstránime. Krém lyžicou rozotrieme navrchu torty tak, aby kúsok korpusu pretŕčal.

Zdĺhavejšia a menej tučná verzia:
Uvaríme si čokoládovú šľahačku: šľahačku vylejeme do rajnice a roztopíme v nej 100g čokolády. Podľa potreby prisladíme lyžicou trstinového cukru a miešame až do úplného rozpustenia čokolády. Vylejeme do nádobky s uzáverom a necháme voľne vychladnúť. Následne úplne schladíme v chladničke - najlepšie do druhého dňa. Vychladenú šľahačku už len klasicky vyšľaháme a rozotrieme na tortu.

Posýpka:
Rozmrvený brownie (zrezaný vršok korpusu) alebo nastrúhaná čokoláda, prípadne poprášiť kakaom.

1 komentár: